2009. július 31., péntek

# Wiimote csatlakoztatása és beállítása távirányítóként Linux alatt


Mi az a wiimote? [Röviden, egy sokoldalú távirányító a Wii konzol mellé.]
Anno írtam róla, hogyan lehet helyettesíteni vele egy drága digitális táblát [by: Johnny Chung Lee] [készítettem Magyar feliratot az eredeti videókhoz], pedig csak 10e RMF-be kerül [Rossz Magyar Forint :) ].

Van benne egy nagy felbontású infra érzékelő, és egy infra tollal lehet "hadonászni" :) egy táblára írva, ennyi, ezt érzékeli, és lehet egy projector segítségével olyan hatást elérni, mint ha az infra tollal írnánk. Van benne gyorsulásmérő, és egy rezgő motor is. Kreativitás szabhat csak határt :D

Most csak gyorsan leírom, hogyan lehet csatlakoztatni, mint távirányítót, és megadni neki gombokat, pl.: mplayer-nél az "f"-betű a teljes képernyőre való állításhoz, ESC a kilépés, "o"-betű a kijelzésre, hogy hol tart a videó, szóköz a pause-nak, stb.
Kell egy pár csomag:
apt-get install wminput lswm gtkwhiteboard wmgui
A "wmgui"-t ebből nem használjuk, csak azért kell, hogy pl.: egy szép grafikus felületen lehet látni pl.: az infra érzékelőjének, vagy a gyorsulásmérőjének az adatait, stb., a "gtkwhiteboard"-al pedig lehet a digitális táblás apróságot próbálgatni :) [egy öngyújtó is ad infra jelet, tehát azzal is lehetne írni egy táblára :D ]
Töltsük be egy neki kellő modult:
modprobe uinput
Vajon tényleg betöltődött?
lsmod | grep uinput
Állítsuk be, hogy egy reboot után ne nekünk kelljen újra "modprobe"-olni:
echo "uinput" >> /etc/modules
Ok, most megszerkeszthetjük a config filéjét [Vim-hez segítség itt]:
vim /etc/cwiid/wminput/buttons
Wiimote-ról kép itt. A config fájl csak két oszlopból áll: első része a wiimote-on levő gombok, második rész pedig, hogy mit akarunk hozzájuk rendelni, én ezeket módosítottam:
Wiimote.Minus = KEY_ESC
Wiimote.1 = KEY_SPACE
Wiimote.2 = KEY_O
Wiimote.Home = KEY_F
Az egeret a gyorsulásmérő segítségével irányíthatjuk.. :D
Ok. Csatlakoztassuk Bluetooth-on keresztül:
wminput $(lswm -q)
Az "lswm -q"-val megkapjuk a wiimote MAC address-ét, amit megadunk a "wminput"-nak. Kérni fogja, hogy nyomd meg egyszerre az "1&2"-es gombokat, kéken elkezdenek villogni a rajta levő LED-ek, ekkor kereshető.
ui.: a "wminput"-ot lehet infra érzékelésre is használni, de ~nem a legjobb, inkább "gtkwhiteboard".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése