2009. február 25., szerda

# Filerendszer felcsatolása [fstab - mount NTFS]


Ha újraindítás után is azt szeretnénk, hogy legyen automatikusan felcsatolva az adott partíció, akkor ne a "mount" parancsot használjuk a megfelelő kapcsolókkal, hanem írjuk bele a felcsatoláshoz szükséges adatokat a "/etc/fstab"-ba:
A root-ként kiadott "fdisk -l" paranccsal tudhatod meg pl., hogy mi a felcsatolni kívánt partíciód "elérése" [pl.: /dev/sdb2].
A fájl szintaktikája:

[Device] [Mount Point] [File_system] [Options] [dump] [fsck order]

Szóval pl.: NTFS fájlrendszer esetén [ezt a sort értelemszerűen módosítsd, és fűzd hozzá a /etc/fstab szöveges file végére]:
/dev/hda1 /media/valami ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.utf8 0 0
  • A "/dev/hda1" - amit az "fdisk -l" adott értelemszerűen kimenetként [IDE-s vinyóknál hdaX, hdbX, stb. lesz, SATA-s vinyóknál sdaX, vagy sdbX, stb.].
  • "/media/valami" - a mappa, ahová felcsatolod a partíciót [mount point], tehát ezt előtte hozd létre. Ez az a hely, ahonnan kezdődően látszani fog a beillesztett állományrendszered.
  • ntfs-3g - ez által tudsz írni/olvasni is NTFS fájlrendszert. Ide kerül tehát az állományrendszer típusa.
  • defaults,locale=hu_HU.utf8 - mount opciók, ~ékezetes fájlnevek is jók lesznek. Ide jönnek az állományrendszerre vonatkozó opciók.
  • 0 - Az ötödik oszlopot a dump nevű archiválóprogram használja, annak eldöntésére, hogy mely állományrendszereket kell archiválni. Ha az oszlop értéke 0, akkor a program az állományrendszert nem menti, ha attól különböző, akkor igen.
  • 0 - A hatodik mezőt az fsck parancs használja, annak eldöntésére, hogy mely állományrendszereket mikor kell ellenőrizni a rendszer indítása során: Magyarázat: 0: A legelső szakaszban a betöltött rendszermag beilleszti a gyökérkönyvtárat tartalmazó állományrendszert. A beillesztés csak olvasható módban történik. Erre a szakaszra azért van szükség, mert a rendszerindításhoz, az állományrendszerek ellenőrzéséhez és a további állományrendszerek beillesztéséhez szükséges programok és beállítóállományok ezen az állományrendszeren találhatók. A beillesztés csak olvasható formában történik, hogy az állományrendszert ellenőrizni lehessen. Írható formában beillesztett állományrendszert ellenőrizni nem lehet, hiszen az ilyen állományrendszer az ellenőrzés során megváltozhat. Magyarul nincs még ellenőrzés [érdemes azokra a filerendszerekre alkalmazni, amit az fsck amúgy sem tudna induláskor leellenőrizni, pl.: CD-ROM, hajlékonylemez, mivel nem mountolódnak automatikusan pl.].
    Ha 1: A következő szakaszban a Linux elvégzi a gyökérkönyvtárat tartalmazó állományrendszer ellenőrzését és az esetleg szükséges helyreállítását. Ha az állományrendszer ellenőrzése nem talált hibát, vagy sikeresen helyreállította az állományrendszert, a gyökér könyvtárat tartalmazó állományrendszer újraillesztése is megtörténik írható és olvasható formában. Használatos a pl.: "/"-re, hogy azt ellenőrizze le először a gép.
    Ha 2: Az állományrendszer-táblázatban található bejegyzések alapján az egyéb állományrendszerek ellenőrzése is megtörténik. Pl.: a "/home"-ra szokás használni, hogy az említett "/" után történjen az ellenőrzése. Ergo egyfajta "sorrend".
Természetesen az ntfs-3g csomag [és az ntfsprogs is] legyen fent!!!
ui.: HupWiki - Fstab, Wiki - Fstab
ui2.: Az fstab szerkesztéséhez használj pl.: nano-t, tehát "nano /etc/fstab", vagy vim-et, stb...
ui3.: NTFS filerendszer felcsatolása [mount NTFS USB HDD].

ui4.: Ext2/3 írása, olvasása Windows alatt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése